Žurnāls “Tvērums” izsludina 9. numura tēmu BAUDA.

Siltās vasaras naktīs palikt nomodā līdz rītam, kopā ar draugiem doties izbraucienā ar riteņiem, mesties iekšā jūras viļņos, sēdēt pie saklāta pusdiena galda un gaidīt svinību sākumu, atlaisties gultā pēc lauku darbiem, ieiet vēsā dušā karstā vasaras dienā, ēst mellenes ar pienu un cukuru… Vai izklausās pazīstami? 


Mēs vēlamies lasīt, kā dzīvi baudi Tu – kāda ir Tava laimīgās dzīves atslēga? Kāpēc, Tavuprāt, baudpilno ir brīžiem grūti sasniegt vai ieraudzīt? Eiropas filosofus baudas jēdziena pētīšana ir ieintresējusi jau kopš antīkajiem laikiem. Liela daļa Sengrieķu domātāju uzskatīja, ka cilvēks dzīvo tikai baudas gūšanai un tas ir cilvēka lielākais iespējamais sasniegums. Platons un Aristotelis pievērsās baudas kategorizēšanai. Apgaismības periodā filosofi pārgāja uz baudas uztveri kā garīgu stāvokli. Bērklijs un Kants savos darbos pievērsās baudas saistībai ar citām cilvēka maņām un līdz ar to baudas lomai cilvēka izziņā un zināšanās. Savukārt, 19. gadsimtā psiholoģijas attīstība baudas jēdzienu būtiski sašaurināja un līdz ar to arī filosofu fokusu uz šo jēdzienu. Latvijas sabiedrībā baudas jēdziens izsenis tiek saistīts ar laimi. Baudpilna dzīve vēljoprojām tiek saistīta ar labklājīgu un patīkamu dzīves gaitu, kas ir svarīgākais dzīves centienu objekts.


Mēs gaidīsim Jūsu tekstus, kuri pētīs baudas jēdzienu no visām tā iespējamajām pusēm, sākot ar ēdienu, dzērienu, ķermeņu un citu vielu baudīšanu līdz kultūrtelpā sastopamajām baudām - mākslā, mūzikā un literatūrā. Ierobežojums teksta izvēlē ir tikai tiktāls, cik tālu spēsiet ļauties rakstīšanas baudai.


Tekstus žurnālam sūtiet uz e-pastu zurnals.tverums@gmail.com līdz 2024. gada 10 oktobrim.

Atpakaļ